Съветът за сигурност на ООН прие снощи резолюция, призоваваща за спешни и продължителни

...
Съветът за сигурност на ООН прие снощи резолюция, призоваваща за спешни и продължителни
Коментари Харесай

ООН призова за спешни хуманитарни паузи в Газа

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации прие снощи резолюция, призоваваща за  " незабавни и продължителни филантропични паузи и коридори в цялата линия Газа ", след четири несполучливи опита за единна реакция на войната сред Израел и " Хамас ", съобщи Асошиейтед прес.

Резолюцията беше призната с 12 гласа, като Съединени американски щати, Англия и Русия се въздържаха.

В окончателната версия на проекторезолюцията формулировката  " упорства "  бе сменена с  " приканва "  за хуманитарна пауза. В нея е смекчено също настояването за " неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници, държани от " Хамас " и други групировки ".

В резолюцията не се загатва преустановяване на огъня, не се загатва и изненадващото нахлуване на " Хамас " против Израел на 7 октомври, при което екстремисти убиха към 1200 души и взеха близо 240 за заложници. В нея не се загатват също ответните въздушни удари и сухопътната атака на Израел в ръководената от " Хамас " линия Газа, при които съгласно здравното министерство на Газа са починали над 11 000 палестинци, две трети от които - дами и деца.

Преди гласуването Русия предложи поправка в текста, която призоваваше за трайни филантропични паузи, водещи до преустановяване на огъня. Тя обаче беше отхвърлена с 5 на 1 гласа при 9 въздържали се. Според разпоредбите за приемането на обещано предложение, то би трябвало да бъде подкрепено от минимум 9 от 15-те страни в Съвета.

В резолюцията се призовава  " всички страни да съблюдават отговорностите си според интернационалното право, най-много във връзка с отбраната на цивилното население, изключително на децата ".

Приетият текст призовава за филантропични паузи и коридори в линията Газа за " задоволителен брой дни ", с цел да може Организация на обединените нации, Червеният кръст и други филантропични организации да имат безконтролен достъп да доставят вода, електричество, гориво, храни и медицински консумативи за всички нуждаещи се. В него се споделя, че паузите би трябвало да дават опция също за поправянето на основна инфраструктура, както и за незабавни избавителни и възстановителни действия.

Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН са правно обвързващи, само че на процедура доста страни подценяват настояванията на Съвета за предприемане на дейности, отбелязва АП.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР